Debat: YouSee truer hele
kulturlivet ved at sælge vores arbejde uden aftale
Debatindlæg af kunstnernes og journalisternes forpersoner: Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund, Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund, Benjamin Boe, forperson i Dansk Skuespillerforbund og Tine Johansen, Formand for Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation
Vi, der skaber og formidler musik, kunst og kultur til danskerne, står nu i en alvorlig situation, som truer vores erhverv og vores medlemmer. Som repræsentanter for tusindvis af musikere, skuespillere, kunstnere og journalister, der lever af at skabe indhold til tv, radio og andre medier, ser vi med stor bekymring på den nuværende konflikt med YouSee.
YouSee, som er Danmarks største tv-distributør, har opsagt alle aftaler om rettighedsbetalinger tilbage i marts, men sælger alligevel fortsat vores indhold uden betaling for vores arbejde. De har desuden indledt et sagsanlæg, hvor de kræver at skære vores betalinger med mere end 70% fra det ene år til det andet – velvidende at indholdet og arbejdet med at skabe musik, journalistik, film forbliver det samme. Vores medlemmer lever ofte af en kombination af freelanceopgaver og projektansættelser, og derfor er rettighedsbetalinger en essentiel del af deres indkomst.
Når YouSee vælger at presse os med langtrukne retssager, der potentielt kan vare 5-7 år, risikerer vi at tabe hele branchens økonomiske grundlag. Det kan betyde, at der ikke bliver skabt det indhold, som forbrugerne efterspørger, da ingen har råd til at arbejde gratis. Det er en urimelig byrde på tusindvis af kulturskabere.
Vi frygter, at YouSee spekulerer i at tvinge os til at acceptere urimelige vilkår ved at presse os økonomisk, så vi til sidst ikke har andet valg end at give efter. Det er ikke bare uretfærdigt – det er direkte skadeligt for hele Danmarks kulturliv. YouSee bør stoppe denne tonedøve strategi og i stedet indgå i en fair dialog om rettighedsbetalinger, som sikrer, at dem, der skaber indholdet, også bliver betalt retfærdigt for deres arbejde.
Kulturen er en vigtig del af det danske samfund, og vi vil ikke lade den blive undermineret af en kortsigtet økonomisk strategi. Vi står sammen på tværs af faggrupper og forbund for at beskytte vores medlemmers rettigheder og sikre, at dansk kultur fortsat kan blomstre.
Debatindlægget er bragt i Politiken.