“Jeg havde desværre en længere periode med angst i forbindelse med den kræftsygdom, jeg blev ramt af som 35 årig – en sygdom som jeg heldigvis slap fint igennem fysisk, men ikke psykisk. Det tog mig nogle år, før jeg helt slap fri af den angst – og jeg kan stadig falde tilbage i det samme mindset, hvis jeg ikke er opmærksom på det.”

Ordene kommer fra den i dag 47 årige producer, dj og manager Kasper Bjørke. Han har de seneste to årtier udgivet en række albums på udenlandske pladeselskaber, turneret verden rundt, produceret albums for bl.a. Jacob Bellens og indledte sin karriere som en del af disco-house-duoen Filur tilbage i starten af 00´erne. De senere år han han sideløbende arbejdet som manager for en lille håndfuld artister, herunder Trentemøller og Oh Land.

“Det viste sig, heldigvis for mig,  at musik var den bedste form for terapi. Særligt ambient gav mig den grundlæggende meditative ro til at kunne slippe angsten, når den kom. I den periode begyndte jeg selv at arbejde med ambient musik. Og det endte med at blive en selv-helende proces, da jeg producerede Kasper Bjørke Quartet debut albummet “The 5011 Project,” der udkom i 2018.”

Indenfor det seneste års tid er Kasper Bjørke begyndt at opleve stress på en måde, hvor den er endt med at påvirke ham fysisk og mentalt – på nogle af de samme måder, som angsten gjorde.

“Det er ret skræmmende at opleve for mig. Men det er nok heller ikke så underligt efter mere end 20 år i musikbranchen med fuld fart på – og når jeg samtidig gerne vil være en god far, der er til stede for mine to børn,” siger Kasper Bjørke.

“Derfor har jeg sat nogle nye rammer op for mig selv i forhold til, hvilke tidsrum jeg arbejder i. Og når jeg holder fri, så holder jeg faktisk rigtig fri. Sådan har det ikke været indtil for nyligt – men det har jeg måtte gøre nu, for ikke at skulle ende med en potentiel sygemelding.”

Grundlæggende har Kasper Bjørke ofte for meget arbejde i forhold til den tid, han har til rådighed. Og her er han meget bevidst om, at det ikke er sundt for ham på den lange bane at presse sig selv for meget. Han vil gerne prioritere sine to børn og familielivet.

“Så jeg prøver hele tiden at blive bedre til at være opmærksom på det, når jeg siger ja eller nej til nye projekter.  Jeg ønsker ikke, at mit arbejde skal fylde mere end mit familieliv.”

 

Svømmer og mediterer

Kasper Bjørke tager sit mentale helbred seriøst. Det viser sig ikke kun i måden, han prioriterer at ramme en sund balance mellem arbejdsliv og familieliv. Han gør også en aktiv indsats på en række andre parametre, som tilsammen er med til at holde stressen på afstand og styrke sin mentale trivsel.

“I øjeblikket svømmer jeg flere gange om ugen. Det giver mig ro i sindet. I perioder tager jeg også intense forløb hos en privat træner i Reformer. Jeg bruger appen Headspace til daglige meditationer og øver mig i at være opmærksom på at trække vejret dybt og tælle mine vejrtrækninger, når jeg kan mærke, at jeg er stresset. Og så tager jeg også forskellige kosttilskud for at holde kroppen i balance. Og for at sove bedre tager jeg melatonin i sprayform og i perioder også det naturlige kosttilskud GABA.”

Samtaler med en karrierecoach har hjulpet ham til at finde ud af, hvad han skulle fokusere på – herunder også at prioritere tid til at lave noget for ham selv, der ikke er noget højere formål eller målsætning med. Så alting ikke kun handler om at præstere.

“Og så kan jeg virkelig anbefale den personlige indstilling “Fokus,” som iPhone har, og som jeg først for nyligt har opdaget. Den gør det muligt fx. at filtrere arbejdsmails, beskeder og opkald og udvalgte apps fra, fx. nyheder og sociale medier, indenfor bestemte tidspunkter og på bestemte lokationer,” siger han.

“Så om aftenen, i weekender eller hvis jeg fx. er i sommerhuset med familien, så slår den funktion automatisk til. Det er optur, når teknologien kan hjælpe med at give en mere tid, i stedet for at tage tid fra en.”

Kasper Bjørke er også meget bevidst om sit brug af sociale medier. Og han er varsom i forhold til, hvor meget tid, han bruger på det, og hvad han poster. For eksempel deler han ikke meget personlige billeder eller selfies.

“Jeg har ikke lyst til den type dopaminbelønning og er helt afklaret med, at algoritmen straffer mig for det. Jeg tænker meget over, hvordan det bliver for mine børn, når de bliver store og måske ønsker at være en del af den kultur. Indtil da vil jeg prøve at være et godt eksempel for dem og tale med dem om, hvad der er godt og skidt ved de sociale medier.”

Han er glad for, at Instagram har gjort det muligt at skjule antal likes fra posts.

“Jeg bruger den funktion fast og er samtidig meget bevidst om, at algoritmen er altafgørende for, om mine post får et bredt reach. Jeg bruger primært Instagram som et professionelt værktøj til fx. at dele mine nye udgivelser, kommende dj-gigs eller musik med dem, jeg arbejder med.”

 

Jo mere velforberedt, des mindre stresset

I efteråret udsendte Kasper Bjørke et nyt album. Og han er altid meget bevidst om at passe på sig selv i perioden op til en ny udgivelse. Her bruger han tid på at gennemgå PR-planen med pladeselskabet og herunder også det content og de posts, der skal laves. Alt er planlagt på forhånd og indsat i en kalender.

“Jo mere velforberedt både jeg selv er og pladeselskabet er,  jo mindre stressende er det at lancere et nyt album for mig,” siger han.

 

“Jo mere velforberedt
både jeg selv er og pladeselskabet er, des mindre stressende er
det at lancere et nyt
album for mig.”
Kasper Bjørke, producer, dj og manager

 

“Jeg bliver stresset, hvis der ikke er styr på tingene. Jeg bliver ikke stresset over, om det, jeg udgiver, er godt nok, eller om jeg selv er god nok. Jeg tror, de fleste kender til Imposter Syndrome, men jeg prøver at minde mig selv om, at musik er subjektivt. Hvis der er nogen, der ikke lige føler for det, jeg har lavet, fx. en anmelder, så er det okay. Det vigtigste er, at jeg selv er glad for det. Anerkendelse er selvfølgelig altid rart. Men det er ikke årsagen til, at jeg laver musik. Jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være.”

 

På tide med nye initiativer

Han er glad for, at der er kommet gang i debatten om den mentale sundhed i musikbranchen. Flere er stået frem og har fortalt om alt lige fra angst og sceneskræk til misbrug af stoffer og alkohol. Og siden har der været en markant og tydelig debat om emnet, der blandt andet har sat en række initiativer i gang – herunder sundhedsforsikringer og et større fokus på det mentale helbred fra flere af musikselskabernes side.

“Det er især vigtigt, når det handler om upcoming unge artister. De er vokset op i en tid med en, i min optik, meget usund perfekthedskultur, særligt på de sociale medier. Det er vigtigt at anerkende, hvordan det kan påvirke særligt de unge både at skulle være en dygtig artist på alle parametre – og det er i sig selv hårdt – og samtidig også konstant skulle være på de sociale medier. Her skal de levere nyt content og føde algoritmen med nyt indhold for hele tiden at holde sig “relevante” i den performancedrevne kultur. Samtidig kan det forståeligt nok være svært at vise sårbarhed midt i alt det,” siger Kasper Bjørke og tilføjer:

“Derfor er det vigtigt med initiativer, der styrker den mentale sundhed og tiltag, der proaktivt kan hjælpe personer, som er udsatte.”