Ret til barselsydelse
bør være en selvfølge – også for kunstnere
Alle nye forældre har ret til at gå på barselsorlov, men økonomien er der ingen garanti for. Selvom artister og musikere arbejder meget, får de ikke automatisk ret til barselsdagpenge. Det giver en unødig utryghed for artister og musikere, siger forperson for Dansk Artist Forbund Sara Indrio:
”Kodas rapport viser med al tydelighed, hvor nødvendigt det er at fjerne de mange barrierer, så artister og musikere på barsel er ligestillet med andre. Det nuværende system skaber en helt unødvendig usikkerhed for kommende forældre og kan forhindre nogen i at vælge branchen til – eller at blive i den.”
Behovet for gode barselsregler gælder kunstnere indenfor alle køn. Der er lidt over 13.000 kunstnere i Danmark under 50 år. Foto: Artist Coco O fotograferet til magasinet Vores Børn. Fotograf Petra Kleis.
Rapport dokumenter barselsudfordringer
Analysen Barsel i musikbranchen sætter spot på de usikre vilkår og konkluderer, at indkomst under barsel for mange musikere er svært tilgængelig, og bare det at få adgang til barselsdagpenge kan være en kamp.
Dansk Artist Forbund hjælper hvert år mange medlemmer med at navigere i et system, hvor de har svært ved at passe ind. Det kræver løbende vejledning og håndholdt hjælp til at forstå reglerne og hvor kunstnere passer ind dem. Vi kan hjælpe langt de fleste, især hvis medlemmet henvender sig i god tid.
”Vi går ind i problemer omkring barsel på flere niveauer. Men vi har brug for politikernes og arbejdsgivernes hjælp til at nytænke et arbejdsmarked, der også kan rumme kunstnernes vilkår. Selvfølgelig skal der være et sikkerhedsnet under alle, der går på barsel – en basisret der betyder at man altid er sikret et minimum af økonomi.” siger hun.
Lovgivningen skal opdateres
Retten til at barsels dagpenge bestemmes af forudgående arbejde og indtægter, men lovgivningen er konstrueret omkring ensartet arbejde og indtægter: Enten i en stilling som lønmodtager, eller som selvstændig i egen virksomhed.
De fleste artister og musikskabere har en kombination af indtægter, herunder løn, honorarer, legater, rettighedsvederlag og overskud fra egen virksomhed. Undersøgelser viser, at mange har over 30 arbejdsgiverforhold i løbet af et år.
Kombinationen af indtægter er ikke rummet i barselslovgivningen, og derfor bør lovgivningen opdateres så den er mere retfærdig og giver tryghed til alle erhvervsgrupper, også til dem der ikke har en fast 8-16 stilling, siger Sara Indrio:
”Lige nu er kunstneres forskellige indtægter en ulempe i den nuværende barselslovgivningen. Kombinerede indtægter er en af årsagerne til, at vi ser en mangel på tryghed og sikkerhed i kunstnernes arbejdsliv. Kunstnere og andre freelancere bør ligestilles med lønmodtagerne i lovgivningen i form af en kombinatørstatus, så deres arbejde og indtægter også giver ret til barsel, uanset hvor mange ansættelser eller hvilke typer af indtægter de har i deres virke. Det må kunne lade sig gøre, samtidig med at vi opretholder og underbygger det danske velfærdssamfund.”
Rapporten belyser også den store usikkerhed der er forbundet med ’at være væk’ fra branchen under barslen. Det gælder særligt kvinder, som typisk har den længste barsel.
”Mere fleksible muligheder for at arbejde under barslen, til dem der ønsker det, kunne være spændende at undersøge. Men vi skal også have en dialog med arbejdsgiverne, og generelt i branchen, om solidariske løsninger,” siger Sara Indrio.
Artister og musikskaber får individuel hjælp og vejledning omkring barsel hos Dansk Artist Forbund. Foto: Artist Emma Sehested Høgh på scenen til Carl Prisen 2024. Foto Henrik Hildebrandt.
Rapport giver rygvind til ændring af lovgivning
Analysen Barsel i musikbranchen sætter spot på de usikre vilkår og konkluderer, at indkomst under barsel for mange musikere er svært tilgængelig, og bare det at få adgang til barselsdagpenge kan være en kamp.
”Koda tager fat i et vigtigt emne, som et naturligt resultat af de mange eksempler på, hvor utrygt det er at vælge en karriere i musikken. Ingen af musikkens organisationer kan stå alene om at fjerne barrieren på barselsområdet. Det er ingen tvivl om, at rapporten vil give rygvind til det fortsatte arbejde med at påvirke lovgivningen og udvide forståelsen for udfordringerne ved at vælge en karriere som kunstner”.
Analysen er udarbejdet af Tænketanken EQUALIS i samarbejde med Koda, Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund. Dansk Artist Forbund har bidraget som videns partner og med konsulentbistand til rapporten.
Analysen undersøger vilkår og oplevelser for mandlige og kvindelige kunstnere, der er medlem af Koda og som er mellem 20 og 50 år.