Regeringen har netop fremsat et lovforslag om moms på den rettigheds-betaling, som bliver opkrævet hos udbydere af f.eks. radio, tv og festivaler.

Forslaget skal allerede førstebehandles senere denne måned, og skatteministeren lægger op til at lovforslaget skal træde i kraft fra 1. januar 2025.


Hastværk trods fare for store konsekvenser

Det store hastværk og den meget korte tidsfrist, vækker undren hos artisternes forperson, Sara Indrio.

”Det er nærmest bizart at ville haste et forslag igennem, der gør udbuddet af musik og dramatik dyrere for forbrugerne og for den kulturelle fødekæde. Den gode nyhed er, at trods alt er der ikke moms på slutleddet, og dermed for kunstnerne, men hvad resten af det nuværende forslag vil indebære af konsekvenser i praksis, skal vi stadig have forsøgt klarlagt,” siger hun.

"Den gode nyhed er, at trods alt er der ikke moms på slutleddet, og dermed for kunstnerne, men hvad resten af det nuværende forslag vil indebære af konsekvenser i praksis, skal vi stadig have forsøgt klarlagt”
Sara Indrio - forperson i Dansk Artist Forbund

Ingen moms på den enkelte kunstner

Forslaget omhandler ikke den enkelte artist, musiker eller scenekunstner. Kunstnerne vil fortsat være fritaget for moms i forbindelse med modtagelsen af rettighedsindtægter. Det er først i det næste led, når andre licenserer udøvende kunstneres arbejde og rettigheder, at der skal opkræves moms, ifølge lovforslaget.

Når forslaget fritager kunstneren, er det fordi, det er en mindre version af et tidligere lovforslag om moms på rettigheder i alle led. Det blev taget af bordet for to år siden efter en solid argumentation fra blandt andre Dansk Artist Forbund imod at pålægge tæt på 100.000 danske rettighedshavere et omstændeligt momsregnskab.

”Det ser desværre ud til, at vores nuværende skatteminister har grebet i luften for at finde nogle penge et lidt tilfældigt sted, for vi har ellers fået EU’s ord på, at det er op til Danmark selv at vælge, om vi vil lægge moms på rettigheder. Det er en meget gennemgribende og uigenkaldelig forandring i rettighedslandskabet sat op imod et forholdsvis lille provenu,” siger Sara Indrio.

Politikerne har lyttede en gang før til indsigelser fra både kunstnere og branche, og lod forslaget falde. Nu er lovforslaget genfremsat, men i en udgave, hvor kunstnerne trods alt er undtaget. Genfremsættelsen betyder, at der ikke er nogen høringsproces i forbindelse med lovforslaget.

"Det er en meget gennemgribende og uigenkaldelig forandring i rettighedslandskabet sat op imod et forholdsvis lille provenu”
Sara Indrio - forperson i Dansk Artist Forbund

Konsekvenser for mindre aktører og festivaler

Store public service medier som f.eks. DR og TV2 har i forvejen en aftale om moms-kompensation, så et krav om momsbetaling vil ikke påvirke deres økonomi. Derimod ser forslaget ud til at ramme tv-produktionsselskaber,  mindre aktører som forretninger og non-profitforeninger, der formidler musik og kultur, men som hidtil har været fritaget for moms på rettighedsbetalingen. Det kan, ifølge Skatteministeriet, være udbydere så som festivaler, almennyttige foreninger, tv-produktionsselskaber eller ikkekommercielle lokale radiostationer.

Det er ressourcekrævende at indføre moms på et område, hvor der ikke før har været moms. Dansk Artist Forbund vil undersøge hvilke konsekvenser, som forslaget kan få på længere sigt, og er i dialog med politikere og kunstner- og forvaltningsorganisationer om lovforslaget og eventuelle bemærkninger.

Nyt forslag om moms på rettighedsbetaling vil især ramme

  • Tv-produktionsselskaber
  • Foreninger der er momsfritaget – f.eks. festivaler, kirker, og ikkekommercielle lokalradiostationer.
  • Udbydere af tv-pakker
  • Arvinger af rettigheder

Se det fremsatte lovforslag her

Skatteministeriet vurderer at det forventede provenu vil være i størrelsesordenen 305 mio. (2025-niveau)