Ny rapport:
Barsel er en stor udfordring for musikkens kunstnere
For musikkens kunstnere er barselsindkomst vanskeligere at opnå end for almindelige lønmodtagere. Det viser en ny analyse fra Tænketanken EQUALIS i samarbejde med Koda, Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund.
Rapporten Barsel i Musikbranchen konkluderer, at indkomst under barsel for mange musikere er svært tilgængelig, og bare det at få adgang til barselsdagpenge kan være en kamp.
Samtidig viser rapporten, at barsel og familieforøgelse øger den i forvejen ulige kønsbalance i dansk musikliv. Der er nemlig store forskelle på, hvordan mænd og kvinders karriere fortsat kan udvikle sig efter at have fået børn. Analysen peger således på, at næsten 6 ud af 10 adspurgte kvindelige musikere har svært ved at genoptage deres karriere efter barsel, og at 1 ud af 4 adspurgte kvindelige musikere oplever at blive fravalgt på grund af barsel.
“Det kan ikke være rigtigt, at kunstnere og andre i de kreative erhverv har markant ringere barselsvilkår – bare fordi de ikke arbejder i klassiske lønmodtagerjobs. Det er både en arbejdsmarkedspolitisk udfordring, fordi nogle står langt mere udsat end andre, og en kulturpolitisk udfordring, fordi vi risikerer at miste talent og mangfoldighed i kulturlivet. Når vi år for år kan se, at kønsbalancen i musikbranchen såvel som i resten af kulturlivet er hamrende skæv, så kunne lige præcis barsel være en af de vigtige årsager til, at skævheden fortsætter. Hvis vi skal have et mangfoldigt udbud af kunst og kultur, så kræver det ordentlige arbejdsvilkår for kunstnerne,” siger Loui Törnqvist, forperson i Koda.
Netop de strukturelle barrierer, der fastholder skævheder i karriereudvikling mellem køn, er velkendte fra andre brancher – men i en sektor som musikbranchen, der er præget af mange korte ansættelser og projektbaseret arbejde, bliver konsekvenserne ofte endnu mere markante. Det fortæller Gine Maltha Kampmann, direktør for Tænketanken EQUALIS:
”Fra det samlede arbejdsmarked ved vi, at ulige adgang til løn og vilkår i forbindelse med familieforøgelse forstærker forskelle i karriereudvikling for mænd og kvinder. Musikbranchen og andre kreative erhverv er kendetegnet ved prekære ansættelsesvilkår, og der er derfor en endnu større risiko i disse brancher for, at barselsforløb har betydning for karrieremuligheder. Rapporten er den første af sin slags, der tilvejebringer viden om kunsternes vilkår og erfaringer med barsel i musikken. Viden som er afgørende for at kunne sikre lige adgang og muligheder på det voksende prekære arbejdsmarked.”
I forbindelse med lanceringen af rapporten inviterer Koda blandt andre beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, formand for FH Morten Skov Christiansen, Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad, Sara Indrio – forperson i Dansk Artist Forbund og en række interessenter fra kulturbranchen til en samtale i Altinget om de udfordringer, som kunstnere står over for i forbindelse med barsel, familie og karriereudvikling.
Tid: 13:30-15:30, torsdag den 3. april
Sted: Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København Kl
Se mere om eventet Kan kunstnere gå på barsel?
