I 2025 bliver der indført moms på den rettigheds-betaling, som bliver opkrævet hos udbydere af f.eks. radio, tv og festivaler.

Regeringen er opmærksom på de gener, der rammer danske kunstnere som følge af ændringen af momsloven, og har derfor afsat 45 mio. kr. årligt til kunstnerne.

Derfor er Dansk Artist Forbund tilfredse med, at politikerne afsætter et fast beløb til kunstnerne, der kan blive påvirket af de nye regler.

“Selvom den nye afgift ikke direkte rammer kunstnerne, vil den påvirke den kulturelle fødekæde og det er godt at politikerne viser forståelse for det. Næste skridt er, at vi skal samarbejde om pengenes fordeling. Her vil forbundet prioritere, at midlerne skal direkte ud til musikkens kunstnere” siger Dansk Artist Forbunds forperson, Sara Indrio.

En konkret model for, hvordan tilskuddet udbetales, forventer Kulturministeriet at have på plads i løbet af foråret 2025.


Ny moms på rettighedsforvaltning

Den nye lovændringen omhandler ikke direkte den enkelte artist, musiker eller scenekunstner. Kunstnere er fortsat momsfritaget i forbindelse med modtagelsen af rettighedsindtægter. Momsen skal opkræves i næste led, når andre licenserer udøvende kunstneres arbejde og rettigheder.

Når forslaget fritager kunstneren, er det fordi, det er en mindre version af et tidligere lovforslag om moms på rettigheder i alle led. Det blev taget af bordet for to år siden efter en solid argumentation fra blandt andre Dansk Artist Forbund imod at pålægge tæt på 100.000 danske rettighedshavere et omstændeligt momsregnskab.

Læs mere om baggrunden for ændringen af momsloven her 

Nye regler om moms vil især ramme

  • Tv-produktionsselskaber
  • Foreninger der er momsfritaget – f.eks. festivaler, kirker, og ikkekommercielle lokalradiostationer
  • Udbydere af tv-pakker
  • Arvinger af rettigheder