Første måling af
kønsfordeling på tværs af musiklivet
Selvom tallene i den nye rapport fra Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling forsat viser en skæv fordeling mellem mænd og kvinder, så skiller rapporten sig ud på to andre vigtige punkter.
Den nye måling er baseret på tal og fakta, som virksomheder og organisationer selv har budt ind med på tværs af hele det rytmiske musikliv, og de vil fremover blive opgjort hvert år.
Baggrunden for rapporten er ønsket om at dokumentere, om der sker forandring på tværs af musiklivet på arbejdet med lige adgang.
Det kræver nemlig faktuel viden om sit udgangspunkt for at vide, om man skaber positiv forandring eller ej, lyder det fra Sara Indrio, der er talsperson for Musiklivets Partnerskab og forperson for Dansk Artist Forbund.
”Mange rapporter og tal har sat spot på kønsbalancen, og nogle aktører er begyndt på forandringsarbejdet, mens andre har været i gang længere. Men vi har ikke tidligere haft et samlet diversitetsregnskab som dette, og tilmed et, der rækker ud over den enkelte virksomhed eller organisation. Jo flere, der samler sig om at forbedre branchen og bruger deres data til at tegne et større billede af kønsbalancen, jo bedre er chancen for reel handling, vi kan se resultater af og måle på. Det er opløftende at se potentialet i dette samarbejde. Med en tilbagevendende måling af kønsbalancen, kan vi dele viden om, hvad der virker, og hvor der stadig er lang vej igen.”
Mange følger med i musikbranchens udvikling
Der er stor interesse for hvordan musikbranchen øger diversiteten og en række medier har dækket brancherapporten. DR taler med artister, musikere og spillesteder om udviklingen. Se DRs dækning her.
80 aktører vil forbedre kønsbalancen
Behovet for at ændre på en skæv kønsbalance har fået mere end 80 forskellige aktører til at tilslutte sig Musiklivets Kodeks for Lige Adgang. Listen tæller bl.a. spillesteder, festivaler, uddannelsessteder og bookingbureauer til pladeselskaber og musikforlag. Sidste år var tallet kun lidt over 60, og 47 af dem gennemførte evalueringen for 2023. Målingen giver nøgletal og viden på bl.a. kønsbalancen, men også andre diversitetsparametre og er med til at kaste lys over de barrierer der findes på tværs af roller og ansvarsområder i musikken.
”Vi håber, mange flere får øjnene op for, hvor vigtige sektortallene er, så vi med tiden tilføjer flere målepunkter og flere respondenter til datagrundlaget. Og det er vigtigt, at det engagement vi ser fra partnerkredsen i denne rapport, også fører til konkret handling og grundig evaluering”, siger Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund og del af styregruppen i Musiklivets Partnerskab.
Rapporten dækker et bredt udsnit af sektorer, men den er endnu ikke er repræsentativ for hele musiklivet. Det vil kræve langt større volumen i indrapporteringerne. Derfor opfordrer hun flere aktører til at tilslutte sig, både kodeks og afrapportering, og ad den vej hjælpe med at følge og tage del i udviklingen.
Se den fulde rapport her.
Tendenser fra rapporten
Kønsubalancen er størst i toppen: Forskellene er mest udtalt på direktionsniveau, hvor mænd gennemsnitligt tegner sig for 68 procent af posterne. I ledelseslaget lige under er procentfordelingen 57 procent mænd og 43 procent kvinder.
Fordelingen blandt medarbejdere uden ledelsesansvar er omtrent 50-50.
47 aktører har responderet – 655 mænd og 580 kvinder indgår i nulpunktsmålingen.
Vilje til forandring
Hele 87 procent af deltagerne fortæller, at der i deres organisation arbejdes med at øge viden om diversitet og inklusion.
Ingen af respondenterne mangler opbakning fra ledelsens side, men halvdelen nævner tid som en central barriere.
Cirka hver tredje peger på, at økonomi og manglende viden står i vejen for mere handling.
Seks principper for forandring
For at skubbe til forandringen er der i Musiklivets Kodeks for Lige Adgang formuleret seks principper for inklusion og mangfoldighed. Principperne skal gøre forandringen håndgribelig og bane vejen for en branche, hvor alle har lige mulighed for at udfolde deres talent i både skabende, udøvende og ledende roller. Se de principperne herunder.
Musiklivets Kodeks for Lige Adgang – seks principper for inklusion og mangfoldighed
Bias-bevidste ledere og medarbejdere
I forpligter jer til at træne ledere og medarbejdere i at arbejde med og udfordre egne stereotyper og fordomme for at modvirke indgroede og begrænsende overbevisninger.
Bred repræsentation i gatekeeper-roller
I tilstræber bred repræsentation i de stillinger og beslutningslag, der fungerer som gatekeepers og udøver en særlig magt ift. bedømmelser, uddelinger, bookinger og ansættelser.
Rollemodeller og forbilleder
I forpligter jer til at arbejde med mangfoldige rollemodeller og forbilleder i jeres interne og eksterne virke.
En tryg og inkluderende kultur
I forpligter jer til at definere og udbrede en tryg og inkluderende kultur og et arbejdsmiljø, hvor ingen møder usaglig forskelsbehandling.
Professionalisering af organisationen eller virksomheden
I forpligter jer til at arbejde med at etablere, implementere og vedligeholde de nødvendige processer og retningslinjer for at styrke professionalisering af ledelseslag, processer, strukturer og drift.
Data og transparens
I forpligter jer til at gøre indsatsen målbar og til årligt at følge op på og kommunikere om aktiviteter og resultater for at sikre fremdrift og transparens.