Lovændringens formål er, ifølge Kulturministeriet, at skabe en retfærdig markedsplads for ophavsret.

Den opruster artister og skaberes rettigheder, når de skal forhandle aftaler med alt fra musikselskaber og forlag til streamingtjenester og producenter. Loven sikrer blandt andet større balance i forholdet mellem rettighedshaver og selskaber, der laver forretning baseret på rettighederne, samt mere transparens i aftalerne.

Den nye lov blev stemt igennem med stort flertal og implementerer den del af Europa-Parlamentets direktiv om ophavsret på det digitale indre marked, der ikke tidligere har været implementeret i dansk lovgivning – også kaldt DSM-direktivet.

Dansk Artist Forbund har sammen med blandt andet DPA, Koda, DMF og Autor  været en af de store drivkræfter bag den nu gennemførte lovændring og er yderst tilfredse med, hvordan loven er faldet ud.

”Det er en historisk dag for alle os musikskabere. Fra i dag af står vi stærkere med vores rettigheder til vores værker end vi nogensinde har gjort. Urimelige betalinger og dårlige samarbejder kan vi nu gøre indsigelser imod på en helt anden måde end tidligere, og udgivere skal leve op til nogle regler om gennemsigtighed, som spejler vores virkelighed. I det hele taget har vi nu fået en moderne ophavsretslov, som forstår de problemer vi har i vores dagligdag,” fortæller forperson for Autor Anna Lidell til Dansk Artist Forbund.

”Det er en historisk dag for alle os musikskabere. Fra i dag af står vi stærkere med vores rettigheder til vores værker end vi nogensinde har gjort,”
fortæller forperson for Autor Anna Lidell til Dansk Artist Forbund

 

Lovændringen garanterer desuden en dansk aftalelicens, der gør det nemmere at bruge ophavsretsbeskyttet materiale i større mængder uden at lave individuelle aftaler.

Læs hvordan Dansk Artist Forbund arbejder for at sikre artisters rettigheder i forbindelse med ophavsret og kunstig intelligens here.