Mattias Kolstrup, tidligere forsanger i rockbandet Duné, har siden 2018 lavet sin egen solomusik og fundet en ny livsbane. Her prioriterer han sin mentale sundhed.

“De første mange år gjorde jeg absolut ingenting for at passe på min mentale sundhed. Jeg lod mig bare drive med rundt. Jeg var meget ung, og fik tidligt succes, så jeg havde ikke så meget livsperspektiv,” siger Mattias Kolstrup.

Han var allerede på sin første europaturné midt i gymnasietiden, hvor karrieren for alvor tog fart. Og med det fulgte et liv med fuld fart, fester og masser af alkohol. Det var en del af livsstilen som ung artist i et rockband.

“Alt var nyt, spændende og sjovt. Vi havde hinanden i bandet. Og det var rigtig stærkt. Men når man er teenager og er omgivet af gratis alkohol hele tiden, så bliver man rigtig dygtig til at drikke rigtig hurtigt og drikke meget af det, uden at kunne mærke så meget,” fortæller Mattias Kolstrup.

Han mærkede ofte et pres i forhold til at drikke mere.

“Jeg var på ingen måde alkoholiker. Men folk sagde direkte til mig: “Du skal da give den mere gas og drikke mere.” Og jeg sad der og følte, at jeg burde drikke mig fra sans og samling, uden at jeg egentlig havde lyst til det. Det er jo fuldstændig fucked up. For det kommer med en misforstået overfladisk idé om, hvad rock’n roll er.”

“Jeg sad der og følte, at jeg burde drikke mig fra sans og samling, uden at jeg egentlig havde lyst til det. Det er jo fuldstændig fucked up. For det kommer med en misforstået overfladisk idé om, hvad rock’n roll er.”
Mattias Kolstrup, musiker

 

Løb ind i en mur

I dag har den 34-årige artist sat proppen i whiskyflasken og har skåret markant ned for alkoholen.

Han arbejder nu som sanger og sangskriver på sit eget soloprojekt, bor i København og blev omkring bandets opløsning gift med musikeren Drew Sycamore. Han har fået mere livsperspektiv. De sidste fire-fem år er fart over feltet, fester og høje promiller blevet skiftet mere og mere ud med sund kost, motion og en nysgerrighed efter at finde frem til, hvem han selv er.

“Deromkring, hvor bandet stoppede, løb jeg ind i en mur. Jeg kunne mærke, at der skulle ske noget andet med mit liv og tog så nogle drastiske valg. Nu, hvor jeg er soloartist, og også bare er blevet ældre, er jeg begyndt at træne, spise mere sundt og jeg drikker meget minde,” siger Mattias Kolstrup, der netop har udgivet et ny single og udkommer med et nyt album til efteråret.

Måske får det album et større fokus på indre kerneværdier. I hvert fald er Mattias Kolstrup, der er vokset op i Skive, begyndt at dyrke sin spirituelle side mere.

“Jeg er begyndt at se meget indad. Nogen vil kalde det spiritualitet. Jeg er stadig så jysk anlagt, at jeg har det blandet med det ord. Men jeg er begyndt at prøve at forstå mig selv og lære mig selv at kende. Det er relativt nyt for mig. Jeg taler med kloge mennesker, der ved noget om den slags, læser bøger om det og prøver at observere mig selv og forstå, hvad min kerne er. Jeg har fræset af sted i det her liv, siden jeg var helt ung. Men nu har jeg brug for at få min kerne med, så det hele ikke bare bliver skallen uden om,” siger han og tilføjer:

“Det reflekterer også tilbage i mit professionelle liv. For det, jeg lever af, er jo rent faktisk at konvertere følelser, så mennesker kan forstå det og relatere til det.”

"Jeg har fræset af sted i det her liv, siden jeg var helt ung. Men nu har jeg brug for at få min kerne med, så det hele ikke bare bliver skallen uden om."
Mattias Kolstrup, musiker

 

En gåtur kan give nye perspektiver

Han er blevet bedre til at huske sig selv på, at det også skal være sjovt at lave musik. Tidligere har han været mere frygtstyret i sin proces med musikken, og har haft mere øje på målet med at skabe musikken end at nyde selve processen. Men han er nu på den anden side af frygten. Og det hjælper gåture i byen og naturen ham med.

“Jeg går mest rundt i byen, men også på landet, når muligheden byder sig. Det er trods alt det bedste. Det clearer hovedet og giver mig en indre ro. Det er blevet ekstremt vigtigt for mig. Noget af det bedste, man kan gøre, er, at observere sine egne tanker og reaktionsmønstre udefra for at forstå, hvorfor du reagerer, som du gør i forskellige situationer.  Det er godt gjort på en gåtur – uden noget i ørene og uden telefon. Ved at observere tankerne, kan man bryde fri fra det angstdrevne og i stedet være kreativ og have det fedt med det, man laver,” siger Mattias Kolstrup med et smil på stemmen.

“Nu blev det lidt ….spirituelt. Hvis det skal være mere lavpraktisk, så vil jeg sige, at det er vigtigt også at have fridage.Det kan føles som om, du ikke kommer nogen vegne, når du holder fri.Men det gør også noget godt for ens mentale sundhed. Efter et par fridage eller en uges ferie kommer du tilbage til dit arbejde med meget mere gejst og perspektiv.”

Han opfordrer venner og kollegaer, der arbejder alle ugens dage, til at huske fridage.

“Tingene bliver ikke nødvendigvis bedre af at bruge lang tid på det. Jeg har prøvet rigtig mange gange at bruge ekstrem lang tid på en sang. Men det var faktisk den, jeg brugte fem minutter på, der blev den bedste. For den var mest umiddelbar.”

SoMe er parkeret på en SoMe-telefon

Noget af det, der kan påvirke ham negativt, er de sociale medier, som han oplever sluger hans tid. Derfor har han for nyligt taget et valg og har købt en ekstra telefon. Den er kun til sociale medier.

“Jeg kan mærke, hvordan det trækker mig mentalt ned. Jeg får det dårligere af at være på de sociale medier. Men det er også et arbejdsredskab, som jeg skal være på, og derfor har jeg adskilt det,” siger han og fortsætter:

“Sammenligningskulturen er blevet taget op i tusinde potens på de sociale medier. Og noget af det værste, der er sket for musikeres mentale sundhed, er, at man kan se antal streams under sangene. Måske har man lagt meget tid og hjerteblod i sit projekt, og så står det der, sort på hvidt og til offentligt skue, at man kun har fået meget få streams. Det kan nemt blive negativt. Og det har konsekvenser for ens musikliv og mentale trivsel. Jeg er selv i ro med det. Men specielt som ny, ung og håbefuld artist kan det være virkelig hårdt.”

 

En sund musikbranche

Han vender tilbage til at reflektere over, hvordan den mentale sundhed er blevet en mere naturlig del af hans arbejdsliv i takt med, at han er blevet ældre og har været mange år i branchen.

“Jeg har fået mere livsperspektiv. Jeg har mødt mange mennesker og set nogen af de samme historier gentage sig. Men jeg har også mødt mennesker, der har inspireret mig i den her retning. Og det er vigtigt, for det kan være svært at se sine dårlige vaner selv,” siger Mattias Kolstrup, der samtidig opfordrer bands og artister til at få professionel vejledning.

For mental trivsel er ikke nødvendigvis noget, der bare kommer af sig selv.

“Man skal jo faktisk gå til parterapi, også selvom man har det godt sammen. For der kan lynhurtigt ske det, at man går fra at være gode venner til, at det hele handler om hele businessdelen, hvor man glemmer at snakke sammen. Det har jeg set så mange gange. Og jeg har selv oplevet det.”

Han mener, det burde være en naturlig del af kontrakten med sit musikselskab, at man som band eller artist hvert halve eller hele år skal se en coach, terapeut eller anden fagperson med kendskab til de psykiske udfordringer.

“Det vil gøre ens karriere mere langtidsholdbar. Det vil også gavne pladeselskabet. For de er også interesserede i, at deres investering kommer tilbage. Og samtidig vil det give en sundere og bedre musikkultur,” siger han og tilføjer:

“Det kunne vi da virkelig også godt have brugt igennem vores tid som band. Også for at blive klogere på os selv.”

Det får ham til at pege på, at det er vejen frem, at der i branchen er mere og mere fokus på mental sundhed. Og at flere musikselskaber også tilbyder deres artister sundhedsforsikringer.

“Men jeg tror, man skal tvinges til truget. For tit er dem, der har mest brug for det, ikke dem, der opsøger det. Det er tit dem, der er ret meget in touch med at skulle udvikle den del af sig selv, eller nogen, der er allerede er faldet fuldstændig igennem, der ender med at opsøge de her ting,” fremhæver Matthias Kolstrup.

“Om du er vokset op på gaden på Nørrebro eller lige er kommet ind med firetoget fra Jylland, så kan vi alle sammen lære rigtig meget af at kigge indad. Det er der også et kæmpe kreativt potentiale i.”