Arbejdsmiljøet på TV 2-programmet har fra 2015 til 2022 været præget af en krænkende tone og uønsket seksuel opmærksomhed. Det fremgår langt om længe af den uvildige undersøgelse, som produktionsselskabet bag Toppen af Poppen, Mastiff, iværksatte efter DR-dokumentaren Sexisme i Musikbranchen, hvor flere kvindelige artister og musikere beskrev problemerne med grænseoverskridende adfærd. 

Rapporten fastslår, ifølge Mastiff, at ‘ansatte i ledelsesfunktioner på Mastiff ikke i tilfredsstillende omfang har formået at tage udfordringerne alvorligt og håndteret dem professionelt.’ 

Konklusionen fremgår af det brev, som produktionsselskabet har sendt til de medvirkende i undersøgelsen. 

Forløb har haft store konsekvenser 

Dansk Artist Forbund har ikke set hverken undersøgelsen eller rapporten, men har tidligere påpeget arbejdsmiljøproblemerne overfor Mastiff og har set frem til, at forholdene blev fagligt og grundigt belyst. 

Forperson Sara Indrio fremhæver, at det dårlige arbejdsmiljø har haft mange personlige omkostninger for artister og musikere: 

”Sagen har haft meget store menneskelige konsekvenser for de involverede, uden at der har været taget et ansvar, hvor det hørte til,” siger hun. 

Det er Dansk Artist Forbunds vurdering, at den lange ventetid på undersøgelsen både har skabt en utryghed for dem, der har stillet sig frem i sexisme-debatten, og for dem, som har ventet på resultaterne. Mistænkeliggørelsen har været meget ødelæggende, endda i nogle tilfælde for personer, som ikke engang var ansat på produktionen.

”Sagen har haft meget store menneskelige konsekvenser for de involverede, uden at der har været taget et ansvar, hvor det hørte til,” siger hun. 
Sara Indrio - forperson for Dansk Artist Forbund

Offentlig debat blev konsekvensen af dårligt arbejdsmiljø 

Et årelangt ledelsessvigt og dernæst meget lang ventetid på undersøgelsens resultater, har haft store konsekvenser.  

”Kunstnerne er nok engang gået forrest i kulturforandringer ved at stille sig selv og sin offentlige platform til rådighed, sådan som vi har set det ske i DR’s dokumentar om sexisme i musikbranchen. Oplevelser af sexisme, findes jo mange steder, og vedkommer alle arbejdspladser. Det er bare urimeligt hårdt for alle implicerede, når diskussioner om arbejdsmiljøet havner i medierne. Det er ikke i orden, at det skal være nødvendigt, og at det skal tage så lang tid, før der sker handling hos de ansvarlige,” siger Sara Indrio.

Uforbeholdent et ledelsesansvar 

Dansk Artist Forbund har henvendt sig til TV2 og Mastiff, senest for at følge op på rapporten, også omkring ansvar og rettigheder for alle implicerede artister og musikere. 

I brevet til de medvirkende skriver Mastiff: 

’Selvom undersøgelsen konkluderer, at enkeltpersoner i stort omfang har været i centrum for denne adfærd, så viser undersøgelsen dog også, at alle på produktionen – herunder artister, bandmedlemmer, ledende personer på Mastiff og TV 2 – har været en del af den uhensigtsmæssige kultur. Ingen er således fritaget for ansvar,’ lyder det. 

Sara Indrio er tilfreds med, at produktionsselskabet Mastiff anerkender, at de ikke har handlet på den viden, de har haft, og at der må have været tale om en usund arbejdskultur. Men det fjerner ikke ansvaret fra ledelsen som det primære, og TV2 og Mastiff bør påtage sig det til fulde, mener hun: 

”Alle i en produktion skal involveres for at komme i mål med en respektfuld samværskultur, og det kan give nye udfordringer til lederne. Men det ændrer ikke på, at det utvetydigt er en ledelses ansvar at sikre et trygt arbejdsmiljø – også for folk der er hyret til tidsbegrænsede produktioner. Vi er spændte på, hvordan ledelsen nu vil leve op til det ansvar, som tydeligvis peger tilbage på dem, og på, hvad der bliver af efterspil.” 

"Det er utvetydigt er en ledelses ansvar at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø"
Sara Indrio - forperon for Dansk Artist Forbund