Nordisk kortlægning:
Trusler og chikane mod kunstnere
Rapporten Hot, våld och trakasserier mot konstnärer och författare i Norden, er den første undersøgelsen af kunstneres erfaringer med trusler, vold og chikane i flere nordiske lande samt omfanget og konsekvenserne af dette.
Analysen er lavet på baggrund af svar på spørgeskemaer fra kunstnere indenfor scenekunst, litteratur og billedkunst i Danmark, Island, Norge og Sverige.
Af de kunstnere, der har deltaget i undersøgelsen, har mellem 36 og 61 procent angivet, at de nogle gange har oplevet trusler, vold og chikane i forbindelse med arbejdet. Mellem 10 og 25 procent siger, at de har oplevet det inden for de sidste 12 måneder.
Danske scenekunstnere oplever chikane eller trusler
Blandt danske scenekunstnere er tallet højest. Her siger 61 procent af de adspurgte, at de nogle gange har oplevet det. 25 procent siger, at det var inden for det sidste år.
Resultaterne viser, at mange af de berørte oplever, at deres kunstneriske frihed er blevet begrænset. Dermed sætter rapporten spot på en alvorlig trussel mod artister og musikeres mulighed for at arbejde og udtrykke sig frit, siger artisternes forperson Sara Indrio
»Det er jo en meget bekymrende tendens, som vi også ser i rapporter om mental trivsel. Det tegner et samlet billede af, at det er udsat at være kunstner og offentlig person, og det kan have både personlige og professionelle omkostninger. Jeg hæfter mig særligt ved, at der blandt respondenterne er nogle, som siger, at de simpelthen ændrer deres kunstneriske udtryk på grund af som følge af det. Hvis man ikke kan udføre sit arbejde uden at blive chikaneret eller truet, er det en trussel mod den kunstneriske frihed som vi skal tage meget alvorligt”, siger Sara Indrio.
Oplevelser af trusler og chikane kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte kunstner og for det kunstneriske udtryk, men det kan også skabe mere motivation for at komme til orde rent kunstneriske.
Mange af de scenekunstnere, der har oplevet trusler eller chikane, er blevet styrket i deres engagement og vilje til at udtrykke sig kunstnerisk.
Mellem en femtedel og en tredjedel af de danske scenekunstnere, der er blevet udsat for trusler eller chikane, er helt eller delvist enige i udsagnet om, at oplevelser af sårbarhed har ført til et øget engagement og lyst til at udtrykke sig kunstnerisk.
”Danske kunstnere spejler det, der sker i vores fælles samfund, og en sund demokratisk samtale kræver, at kunstnerne kan udtrykke sig frit. Vi skal bakker op om artisterne, uanset hvordan de vælger at arbejde. Først og fremmest er der brug for mere viden om hvordan vi som samfund kan forhindre at kunstnere overhovedet bliver for trusler og chikane,” siger Sara Indrio.
Både mænd og kvinder oplever destruktiv respons
Både mænd og kvinder bliver ifølge undersøgelsen i lige grad udsat for dårlig behandling. Blandt begge køn er det oftest trusler og chikane, de bliver udsat for. Kvinderne bliver i højere grad udsat for seksuel chikane, mens mænd i højere grad oplever forskellige grader af trusler.
Der er i alt 3184 kunstnere, der har svaret på undersøgelsen. I Danmark er det medlemmer fra Billedkunstnernes Forbund og Dansk Artist Forbund, der indgår i undersøgelsen.